Vloga reikija v medicinskem okolju

Vloga reikija v medicinskem okolju

Vloga reikija v medicinskem okolju 1200 800 Sabina

Reiki je starodavna veščina, ki jo Nacionalni inštitut za zdravje priznava kot obliko alternativne medicine. V bolnišničnem okolju jo uporabljajo že v mnogih državah, največ in najdlje v Združenih državah Amerike (ZDA).

  1. Reiki v bolnišnicah ZDA

Reiki je bil v ZDA že pred leti vključen v bolnišnično okolje in ameriško bolnišnično združenje je leta 2007 poročalo, da ga ponuja več kot 800 bolnišnic po vsej državi. Bolnišnice, ki ga ponujajo, vključujejo kliniko Cleveland, kliniko Mayo, Johns Hopkins, inštitut za raka Dana Farber, bolnišnico za rehabilitacijo Spaulding in otroško bolnišnico v Bostonu.

  1. Kako potekajo reiki terapije v bolnišnicah?

Reiki se običajno izvaja na urgenci, pred operacijo, v operacijski sobi, po operaciji ter v onkologiji, kardiologiji, ortopediji in interni medicini. Reiki terapija lahko pomaga zmanjšati napetost in stres. Pomaga skrajšati okrevanje po raznih posegih in odlično vpliva na psihično zdravje posameznika, ki reiki terapijo prejema. Reiki terapije se lahko izvajajo tudi na daljavo.

Reiki dopolnjuje vse vrste medicinskih in terapevtskih oblik in povečuje njihovo učinkovitost. Bolnišnica Brigham and Women’s Hospital v Bostonu ima enega največjih programov reiki prostovoljcev v državi. Citat z njihove spletne strani: »Naši podatki, ki temeljijo na povratnih informacijah pacientov, družinskih članov in članov osebja, ki so bili deležni reiki terapij, ter zunanjih raziskav, kažejo, da reiki spodbuja sprostitev, lajša stres in tesnobo, zmanjšuje bolečino in utrujenost, skrajša čas okrevanja in izboljša splošno kakovost življenja.«

  1. Koristi reiki terapij, ki so jih zaznali na klinikah Mayo in Cleveland:

  • Zmanjšuje anksioznost,
  • sproži občutek varnosti, miru in dobrega počutja,
  • prinaša mir in globoko sprostitev,
  • pomaga pri lajšanju bolečin,
  • podpira dobro počutje klienta, ki je deležen terapij.
  1. Reiki terapije in trenutne raziskave

Največja trenutna študija reikija v kliničnem okolju se še naprej izvaja v regionalni bolnišnici Columbia/HCA Portsmouth v ZDA, kjer je več kot 8000 kirurških pacientov prejelo reiki terapijo pred in po operaciji. Terapije izvajajo usposobljeno medicinsko osebje, fizioterapevti, tehniki, podporno osebje in certificirani reiki terapevti. Rezultati raziskav so zelo dosledni. Vsi bolniki v tej študiji, ki so prejemali reiki, so potrebovali manj anestezije, imeli so manj krvavitev med operacijo, uporabljali so manj zdravil proti bolečinam, imeli so krajše bivanje v bolnišnici, hitrejše okrevanje in so pokazali večje zadovoljstvo s svojo bolnišnično izkušnjo kot drugi bolniki.

  1. Gibanje za raziskave in uporabo reiki terapij

Trenutno v svetu poteka mnogo raziskav učinkov reikija. V ZDA obstaja gibanje za raziskave reikija, ki bi lahko upravičilo potrebo zdravstvenih zavarovalnic, da zagotovijo kritje za  reiki terapije. »Medical Reiki Works« je vodilna organizacija, Sheldon Feldman, MD, glavni raziskovalec pa je vodja oddelka za kirurgijo dojk in onkologijo raka dojk v medicinskem centru Montefiore in nekdanji predsednik Ameriškega združenja kirurgov dojk. Medical Reiki Works je bil ustanovljen za podporo raziskav in izobraževanja o reikiju v zdravstvu.

Si tudi vi želite pomoč z reikijem z reiki terapijami? Več si lahko preberete v članku Reiki terapija – kaj je in kako izgleda.

Če bi želeli tudi sami izvajati reiki, več o reiki tečajih preberete TUKAJ.

 

Članek je povzet po poročilu 5. mednarodne konference o stresu, duševnem zdravju in demenci, ki je potekala 27. in 28. 8. 2018 v Bostonu, ZDA.