Reiki kot samopomoč

Reiki kot samopomoč

Reiki kot samopomoč 1200 800 Sabina

V zadnjih desetletjih postaja priljubljenost in širjenje alternativnih krepilnih tehnik za samopomoč (reiki, joga, qigong, meditacija, tai či…) med ljudmi vse bolj priljubljena. To je  povečalo tudi zanimanje javnosti za uporabo komplementarne in alternativne medicine. Ta trend je pritegnil pozornost znanstvenikov različnih specialnosti: zdravnikov, psihologov, raziskovalcev, praktikov in celo filozofov, ki so izvedli več študij, pridobljenih z uporabo starodavnih tehnik, tako za normalizacijo psihosomatskih motenj kot za obnovo telesnega stanja. Potrdilo se je, da lahko te metode učinkovito delujejo kot samopomoč za preprečevanje bolezni in izboljšanje splošnega zdravstvenega stanja posameznika.

Zanimanje svetovne znanstvene skupnosti za dodatne metode samopomoči ni naključno. Kot nam kaže življenjska realnost, je stres postal stalen, a nezaželen spremljevalec človekovega življenja na vseh področjih.

V turbolentnem času, v katerem živimo, je zelo priročno poznati tehniko, s katero si lahko v vsakem trenutku pomagamo. In eno izmed teh orodij je zagotovo reiki – preprosta in hitro učinkovita tehnika.

Kaj je reiki

Reiki je starodavna veščina, ki jo Svetovna zdravstvena organizacija priznava v okviru klasifikacije alternativnih terapij.

Nekatere najboljše bolnišnice v ZDA svojim pacientom reiki ponujajo kot dopolnilno alternativno zdravljenje. Ob tem spremljajo koristi takega zdravljenja in poročajo o izjemnih učinkih.

Reiki nam da možnost, da pomagamo telesu pri izboljšanju splošnega počutja in bolezenskih stanj.

Reikija se lahko nauči vsak. Je zelo preprosta metoda, kjer s polaganjem rok (na sebi in drugih), dosegamo stanje notranjega ravnovesja, pomagamo svojemu telesu premagati bolezen, hitreje okrevati po obolenjih ali operativnih posegih in se otresti stresa.

Raziskava v Ukrajini

V Ukrajini, državi, ki je v zadnjih letih doživela velike socialno-ekonomske težave in je zdaj v vojnem stanju, gospodarska in socialna nestabilnost, različne oblike stresa, različne težave (kognitivne, vedenjske, čustvene in fiziološke) vodijo v vse bolj negativno življenjsko ozadje ljudi.

Namen raziskave, ki so jo izvedli v letu 2020,  je bil oceniti učinkovitost reikija pri relativno zdravih posameznikih (ne bolnišničnih pacientih), članih vzorca 338 prostovoljcev, in potrditi, ali izvajanje reikija prispeva k psiho- čustveno stabilizaciji, blagodejno vpliva na razpoloženje in čustveno počutje. V Ukrajini je bila prvič izvedena raziskava, ki je potrdila pozitivno delovanje Reikija. Anketiranci so bili razdeljeni v dve glavni skupini: nereikisti (posamezniki, ki se niso ukvarjali z reikijem) in reikisti (posamezniki, ki so izvajali ali poučevali reiki). Ugotovljeno je bilo, da so bili rezultati reikistov v primerjavi z nereikisti dvakrat boljši, saj kažejo višjo stopnjo čustvenega ugodja, manj tesnobe in nezadovoljstva ter več optimizma, energije in samozavesti. Ta študija potrjuje, da je praksa reikija hitro učinkovita, stimulativna, dolgoročna in stroškovno učinkovita tehnika, ki pozitivno vpliva na pozitivno počutje, razpoloženje in psihosomatske odzive.

Potrdili so, da lahko izvajanje reikija po eni strani izboljša psiho-čustveno počutje in vitalnost, po drugi strani pa poveča živahnost, izboljša razpoloženje in poveča notranjo energijo. Posledično lahko pozitivno vpliva tudi na vitalne funkcije in psihofiziološko aktivnost.

Izvajanje reikija je spodbudna, motivacijska, pa tudi stroškovno učinkovita tehnika, ki pozitivno vpliva na človekovo počutje, razpoloženje, čustveno in psihosomatsko stanje.

Reiki raziskave v svetu

Sistematične, intenzivne in vse bolj kompleksne raziskave učinkov reiki tehnik potekajo danes na Japonskem (in v drugih azijskih državah), v Združenih državah Amerike, Avstraliji, Latinski Ameriki in Evropi. Velika večina jih še naprej potrjuje pozitiven učinek reikija na različnih področjih kliničnih praks – onkologije, kardiologije, pooperativne rehabilitacije, psihoterapije, endoskopije idr.) in potrjuje, da je reiki tehnika učinkovita pri bolečinah in anksioznosti, pozitivno vpliva na razpoloženje, telo in duha. Redno izvajanje reikija zagotavlja čustveno in duhovno ravnovesje, zmanjšuje stres na delovnem mestu, pomaga pri obvladovanju poklicne izgorelosti, izboljšuje notranje ugodje, počutje in zdravje, zmanjšuje depresijo in se lahko uporablja kot sredstvo za samooskrbo.

Zakaj je reiki kot samopomoč učinkovit?

Reiki podpira samozdravljenje telesa, uporablja pa se lahko tudi za spodbujanje in vzdrževanje dobrega počutja, mirnosti in sproščenosti. Uporaba je zelo preprosta in jo je vredno vključiti v dnevni režim za ohranjanje dobrega počutja. Tudi če nimate izrazitih zdravstvenih težav, se vaše razpoloženje in počutje lahko izboljšata iz dobrega v odlično!

Reiki tečaj 1. stopnje

Pravilnega tradicionalnega reikija se lahko naučite na dvodnevnih tečajih 1. stopnje, kjer pridobite vso potrebno znanje za izvajanje reikija na sebi in drugih. Uporaba je zelo preprosta, z rednim delom pa lahko vsak doseže želene rezultate.

Kaj menijo udeleženci tečaja tradicionalnega reikija pri Dar-mi?

S.K.

Reiki prve stopnje mi je odprl neomejen pogled vase in me povezal z okolico. Z njim in metodo vizualizacije bolj pogumno vstopam v prihajajoče situacije, nekako sem na njih bolj pripravljena. Z metodo reiki sem svobodnejša, saj vem, da so vsa znanja, ki so potrebna za mojo življensko pot, v meni, le poiskati jih moram. Izostrila se mi je intuicija in na življenje gledam kot na sestavljanko, saj vsaka izkušnja sestavlja končni rezultat. S prvo stopnjo reikija sem babici izboljšala stanje luskavice, tako da je antibiotično mazilo lahko zamenjala za negovalno. Na potovanju, kjer sem si pri hoji zvila gleženj, sem zelo hitro – roku 14ur izboljšala stanje noge. Potovanje smo nadaljevali. Sledile so še podpore otrokom pri učenju, preizkusih znanja. Nadgradnja je bila druga stopnja reikija, ki ponuja neomejene možnosti za izvedbo.

S.KR.

Opravila sem tečaj 1. stopnje. Zelo vesela, da sem se odločila za to pot. Ko se samo spomnim svojih začetkov srečevanja z Reikijem, bi lahko rekla, da sem bila polna dvomov v to božansko energijo. Počasi sem to energijo začela sprejemati in verjeti vanjo. Zelo sem vesela, da sem prišla do spoznanja in tudi težko je opisati, kaj vse nam lahko da in kaj vse se lahko naučimo, ker ta energija je resnično božanska. 

C.Š.

Reiki tečaj 1. stopnje sem opravila leta 2007. Danes štejem 72 let in v tem času mi je reiki zelo pomagal. Prinesel mi je najpomembnejše – notranji mir, počutim se bolj mirno, sproščeno in lažje premagujem vsakodnevne dogodke. Uporabljam ga na mnogih področjih. Pomagala sem si pozdraviti akutne bolečine v hrbtenici in glavobole. Z reikijem sem zdravila tudi kost na palcu noge, ki me je zelo ovirala pri hoji. Kost je izginila in mi ne raste več. Pri zvinu gležnja mi je reiki pomagal tako, da sem že drugi dan lahko stopila na nogo in še bi lahko naštevala. Z reikijem pomagam tudi moji psički, ki je pri 12. letih popolnoma zdrava, vitalna in zelo igriva. Reiki toplo priporočam tudi starejšim osebam, saj je zelo preprost za izvajanje in si z njim lahko sami olajšamo mnoge tegobe, ki nam jih to življensko obdobje prinaša. Sama namreč zelo redko obiščem zdravnika (največ 2x letno) in ne potrebujem nobenih zdravil.

Taja K.

Res neverjetna izkušnja. Udeležila sem se reiki tečaja 1. stopnje. S tem znanjem sem takoj pomagala svoji psički, ki se sedaj počuti velikooooo bolje 🙂 Komaj čakam, da se lahko udeležim 2. stopnje.

S preprosto metodo, kot je reiki, si lahko vsak pomaga pri svojih težavah, obolenjih in počutju.

Če bi želeli reiki izvajati tudi vi, se lahko udeležite naših reiki tečajev.

Vas zanimajo reiki terapije? Več lahko preberete tukaj.